Publicerad Lämna en kommentar

Spookies

Spöken, spökhus och en massa tärningar!

Spookies är ett familjespel för 2-5 spelare från åtta år och uppåt. Speltiden är enligt reglerna 30 minuter men jag tycker nog det är i överkant om man inte spelar extremt långsamt. I vår familj med två vuxna och två barn (sju och elva år) så har det nog aldrig tagit längre än 15-20 minuter.

Tema:
I Spookies så ska de fyra vännerna Poppy, Kracko, Duffy, Hanja och deras hund Schnuffer ta sig in i ett spökhus och försöka samla på sig så mycket “spookiespoäng” som möjligt. Den med mest poäng i slutet av spelet är vinnaren.

Regler:
Varje runda inleds med att spelaren slår en tärning för att se vilken av karaktärerna man ska röra in/upp i spökhuset.
I nästa steg väljer du hur många tärningar du ska rulla, två, tre eller fyra stycken. Detta har betydelse för hur stor chansen är att du tar dig vidare upp i spökhuset samt hur många spookiebrickor du får. Varje bricka har en poäng mellan ett till fem och denna poäng är hemlig fram till slutet av spelet.
Oberoende på hur många tärningar man slår är det de två högsta tärningarna man lägger ihop och, eftersom det är vanliga sexsidiga tärningar, så får man ett resultat mellan två till tolv.

Här ser ni brädet och för att ta sig in på gården till Spökhuset så måste man slå en femma, bottenvåningen en sexa, första våningen en sjua osv.

Om ditt tärningsslag är lika med eller högre än numret på våningen ovanför din karaktär så har du lyckats och får flytta din pjäs. Som belöning får du ta lika många spookiebrickor som är angivna på brädet och ju färre tärningar du slog desto fler brickor.

Om tärningsslaget blir lägre än våningen du står på så måste du flytta ned din karaktär. Hur långt du flyttar är helt beroende på ditt tärningsslag; står du på första våningen dit det krävdes en sjua för att komma och rullar en femma så hamnar du ute på gården till spökhuset. På första våningen får du också lämna två stycken spookiebrickor och det beror på att du slog två poäng under våningen du stod på. Brickorna som blir kvar kan vilken spelare som helst plocka upp om de senare i spelet tar sig till det våningsplanet igen genom att bara rulla två tärningar.

Är det så att du lyckas ta dig högre upp i huset så har du två val, antigen så väljer du återigen hur många tärningar du vill slå och försöker ta dig högre upp i huset eller så stannar du och låter turen gå till nästa spelare.

Spelet tar slut så fort alla spookiebrickor är slut. Och efter det är det bara att vända på brickor och räkna och se vem som fick mest poäng.

Grafik och komponenter:
Grafiskt är spelet väldigt snyggt, enkelt och funktionellt. Spelbrädet är snyggt designat och ser väldigt bra ut och träpjäserna har bilder av karaktärerna tryckta på sig. Kanon att man slipper hålla på och klistra på klistermärken för det blir ju, som alla vet, alltid snett och tokigt än hur noggrann man är. Och som pricken över i:et har de valt att göra prickarna på de stora svarta trätärningarna i guld och silver. Helt onödigt men väldigt snyggt.

För vem passar spelet?
Det är ett väldigt enkelt spel med få regler som passar allt från barnfamiljen till spelare som letar efter ett enkelt push your luck spel. Vet att det har jämförts med den gamla klassikern Can´t Stop men eftersom jag inte prövat det så kan jag inte uttala mig om det stämmer eller inte.
Spelet är inte något för den som vill ha långsiktiga strategier, eller för den delen taktik, utan det är enkla val och sen är det bara att rulla tärningarna och hoppas att Fru Fortuna är på ens sida!

Betyg: 7 av 10

Markus Lindström
4-games

Sigrid ger tummen upp för här Spookies

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.